Velikonočna pletenica brez mleka in jajc

Sestavine:
- 1 žlička kurkume
- 400 g polnozrnate pšenične moke Podgrajšek
- 200 ml mandljevega napitka brez sladkorja (ali kateregakoli drugega rastlinskega napitka)
- 10 g suhega kvasa Biovegan
- 70g kokosovega olja Biona
- 60g kokosovega sladkorja
- ščepec himalajske soli
- limonina lupinica
- 1 ščepec bourbonske vanilije v prahu
Priprava:
- Vse suhe sestavine zmešamo v posodi (kurkuma, moka, suh kvas, kokosov sladkor, ščep soli, limonina lupinica in vanilija v prahu). Segrejemo mandljev napitek in mu primešamo kokosovo olje, da se raztopi.
- Mokre sestavine postopoma prilijemo k suhim in zmešamo s pomočjo mešalnika, z metlicami za testo.
- Ko dobimo gladko, elastično kepo, testo še 10 minut mesimo ročno.
- Testo pustimo počivati 2 uri na toplem, pokrito s kuhinjsko krpo, vsakih 20 minut pa ga čisto na kratko pregnetemo.
- Po 2 urah ga razdelimo na 3 ali 4 dele. Vsak del z dlanmi zvaljamo v trak ('kačo) dolžine 40 cm. Trakove na zgornjem koncu pritisnemo skupaj in spletemo pletenico. Prestavimo na pekač, obložen s peki papirjem in pustimo vzhajati še 30 minut.
- Po 30 minutah pletenico premažemo s toplim rastlinskim napitkom.
- Pečemo 25 minut na 175°C. Potem pečico ugasnemo, pletenico pa pustimo notri še 10 minut.