Kurkuma (Curcuma longa) je robustna trajnica, ki jo uvrščamo v družino ingverjevk. Izvira iz južne Azije, danes pa je največ pridelajo v Indiji, kjer jo uporabljajo pri prazničnih in obrednih slovesnostih. Posušena kurkuma ima bogat vonj po lesu, agrumih, cvetlicah in ingverju. Okus je rahlo grenak in kisel, zmerno pikanten, topel in muškaten. Kurkuma poveže in uskladi okus drugih začimb, s katerimi jo uporabljamo v najrazličnejših kombinacijah, pri tem pa pazimo, da jo dodajamo v majhnih količinah. V kuhinjah jugovzhodne Azije jo uporabljajo svežo in z njo pripravljajo začimbne kaše s čiliji, citronko, galgantom, česnom, šalotko in tamarindo. V Indiji je posušena kurkuma osnova za pripravo masal in karijev, pogosto jo dodajajo tudi v zelenjavne in fižolove ter jedi iz leče. Na Zahodu je kurkuma barvilo za sire, margarino in gorčice, dodajamo jo razsolom in tekočinam za vlaganje. Pri uporabi kurkume moramo biti previdni, saj močno obarva prste, obleko in kuhinjski pribor in jo je težko odstraniti.
SESTAVINE:
Mleta kurkuma*. *Iz nadzorovane ekološke pridelave; nadzorno mesto: AT-BIO-301. Kmetijstvo izven EU. Država porekla: Indija.