Sestavine:
Mehiški čili
- 6 skodelic bio paradižnika, narezanega na koščke
- 2 žlici kokosovega olja Biona
- 1 bio čebula
- 4 stroki bio česna
- 2 bio stebelni zeleni
- 1 strok posušenega bio čilija
- 450g bio sladkega krompirja
- 1 žlica svežega bio timijana, fino sesekljanega
- ščepec bio čilija v prahu (po želji lahko tudi več)
- 4 skodelice vloženega rjavega ali črnega fižola Biona (fižol pred uporabo odcedite)
- 2 skodelice zelenjavne jušne osnove
- morska sol
Avokado krema
- 2/3 skodelice bio indijskih oreščkov
- 2/3 skodelice vode
- 1 bio avokado
- 2 žlici svežega soka bio limone
- 1/2 čajne žličke soli
Dodatek:
Koruzni tortilja čips
Priprava
V blenderju zmešajte 4 skodelice paradižnika, doker ne dobite gladke paradižnikove omake.
V večji posodi segrejte kokosovo olje in mu dodajte fino sesekljano čebulo. Čebulo pražite približno 5 minut, nato dodajte fino sesekljan česen, zeleno, čili, sladki krompir ter dve skodelici na koščke narezanega paradižnika. Vse skupaj dobro premešajte in kuhajte 5 minut.
Dodajte paradižnikovo omako, timijan, čili v prahu, rdeči fižol in jušno osnovo. Posolite, vse skupaj dobro premešajte in pustite, da zavre. Ko bo juha zavrela, zmanjšajte temperaturo, pokrijte s pokrovom in pustite, da se kuha 45 minut. Po 45 minutah juho poskusite, po želji dodatno solite in kuhajte, nepokrito, še 15 minut.
Med tem pripravite avokadovo kremo. V blenderju zmešajte indijske oreščke in vodo v gladko mešanico. Dodajte avokado, limonin sok in sol ter vse skupaj še enkrat dobro zmešajte. Postavite v hladilnik za nekaj časa, da se ohladi.
Čili juho postrezite z avokadovo kremo in uživajte v fantastičnem okusu.