Ivani, ki je za nas v zadnjem času pripravila kar nekaj odličnih receptov, sem v enem izmed najinih zadnjih pogovorov predlagala, da naj razmisli o svoji kuharski knjigi. Njeni recepti me namreč res vedno super navdušijo in tudi tale čokoladno lešnikova babka me ni pustila ravnodušne. Super recept, tudi za najbolj zahtevne sladkosnede.
Sestavine za testo:
- 300g bio bele pirine moke Vila Natura
- 70g bio rastlinskega masla Naturli ali margarine
- 20g bio kokosovega sladkorja NaturGreen
- 150ml bio ovsenega/sojinega mleka Naturgreen
- 7g bio instant suhega kvasa
- 1 čž himalajske soli Naturgreen
- 1 čž vanilijevega ekstrakta
Za nadev:
- 200g bio lešnikovega čokoladnega namaza (Pana, Sottolestelle, 20 Chocolates)
- 30g bio sesekljanih/popraženih lešnikov
(Namaz po potrebi pomešamo z žličko olja in ga nekoliko segrejemo, da ga lažje premešamo. Pomagamo si z ročnim mešalnikom. Pride res kremast in lepo mazljiv.)
Postopek:
V večjo posodo presejemo moko. Dodamo ji mleko ter maslo sobne temperature, sladkor, kvas in sol.
Maso z roko ali mešalnikom gnetemo toliko časa, dokler ne nastane kompaktno, elastično testo. Po potrebi dodsmo še kak ščepec moke, če je masa preveč lepljiva. Testo damo v posodo in na toplem pustimo 1 uro da počiva. Medtem se bo masa nekoliko povečala.
Testo vzamemo in ga še malo pregnetemo, nato ga na pomokani površini na tanko, pravokotno razvaljamo, približno 3 - 4 mm debeline.
Testo premažemo z nadevom, pustimo 1 cm do roba brez namaza.
Posujemo z nasekljanimi lešniki. Nato ga počasi, po daljši strani zavijemo v zvitek. Rolo testa po celi dolžini prerežemo na pol. Potem strani prepletemo eno čez drugo, kot bi delali kitko.
Oblikovano štručko prestavimo v namaščen in pomokan, oz. s peki papirjem obložen pekač in znova pustimo na toplem, 30-60 minut, da vzhaja.
Pečemo v pečici ogreti na 180°C, 35-40 minut.
Babko po želji okrasimo s stopljeno čokolado in posujemo s sesekljanimi lešniki.
Avtorica slik in recepta: Ivana