Vedno sveže mleto bio proseno moko uporabljamo kot zgoščevalec v juhah in omakah, iz nje naredimo puding, ki mu obogatimo okus z različnimi dodatki, na primer s cimetom, naribanim jabolkom, banano, rozinami, limoninim sokom in tudi z marmelado. Iz nje spečemo odlične sadne pogače. Lahko naredimo tudi proseni kruh, ker pa prosena moka ni krušna, torej ne vsebuje lepka, jo pri peki kruha mešamo z krušnimi mokami in ji s tem izboljšamo pecilno vrednost.
Sestava:
00% prosena moka, iz kontrolirane ekološke pridelave in predelave. Certifikat SI-EKO-001.
Poreklo: Slovenija.
Alergeni: Lahko vsebuje sledi glutena.
Povprečna hranilna vrednost na 100g:
Energijska vrednost1548kJ/ 370kcal
Maščobe4,0g
od tega nasičene maščobe0,8g
Ogljikovi hidrati71,0g
od tega sladkorji0,5g
Beljakovine11,0g
Sol<0,07g
* zgornje vrednosti lahko nihajo glede na letino.
Moke in zdrobe v mlinarstvu Kolenko meljemo sproti in jih kot ostale naše izdelke, sproti ročno pakiramo v papirnate vrečke. Za zapiranje uporabljamo belo nit, ki jo na vrečko prav tako ročno zašijemo. Tako ostane moka varno zaprta vse do uporabe. Za odpiranje vrečko postavite z prednjim delom (prepognjen del naj glede stran od vas), proti sebi in začnete odpirat-parat nit od leve proti desni.
Vse kaše in mlevske izdelke, testenine in semena je potrebno hraniti v hladnem, suhem in temnem prostoru.