Eritritol je alkoholni sladkor, ki nastaja s fermentacijo. To pomeni, da spada med naravna sladila. Eritritol v naravi najdemo v svoji naravni obliki v sadju (lubenice, hruške, breskve in grozdje), v gobah in fermentirani hrani (siri, vino, pivo ...). Eritritol ima čist, naravno sladek okus ter je enakega videza in strukture kot navadni beli sladkor. Eritritol dosega približno 80 odstotno sladkost klasičnega belega sladkorja (saharoze), kar v praksi pomeni, da 1 žličko klasičnega belega sladkorja nadomestimo z 1,2 žličke eritritola. Eritritol je obstojen na visoke temperature in zato pri peki in kuhi nima omejitev.
Najboljša značilnost eritritola je ta, da je BREZ kalorij in da nima vpliva na dvig krvnega sladkorja in inzulina (njegov glikemični indeks je 0), zato ga lahko varno uporabljajo tudi diabetiki. In to še ni vse. Študije so pokazale še eno zanimivo lastnost eritritola, in sicer da ne povzroča zobne gnilobe ter pomaga pri obnavljanju zobne sklenine. Tega seveda ne moremo pripisati klasičnemu belemu sladkorju.
Za razliko od drugih alkoholnih sladkorjev, se eritritol večinoma absorbira v kri v tankem črevesju, a se potem ne presnovi in se z urinom izloči iz telesa. Njegova prednost je tudi v tem, da v primerjavi s ksilitolom in maltitolom ne povzroča prebavnih motenj, vendar pa ima vseeno v večjih količinah lahko odvajalni učinek. Priporočeno je zmerno uživanje. Za lastnike pasjih prijateljev je zelo važen podatek, da eritritol za pse (in tudi za ostale domače živali) ni problematičen, če ga pes po pomoti zaužije.
UPORABA:
Eritritol je popoln nadomestek klasičnemu sladkorju, primeren za kuho in peko.
SESTAVA:
100% eritritol v obliki drobnih kristalov. Kmetijstvo izven EU.
Hranilna vrednost (100g): energijska vrednost 0kJ/0kcal, maščobe 0g (od tega nasičene 0g), ogljikovi hidrati 100g (od tega sladkorji 0g, od tega polioli* >99.5g), prehranske vlaknine 0g, beljakovine 0g, sol <0.01g.
*Ogljikovi hidrati, ki se v telesu ne presnovijo