Kardamom je tropski grm iz družine ingverjevk, doma v južni Indiji in Šrilanki. Za žafranom in vaniljo je pravi (zeleni) kardamom tretja najdražja začimba na svetu. Indijci ga imajo za kraljico začimb (kralj je poper) in najboljši raste v Kerali. Pogosta začimba je v indijskih, perzijskih, turških in arabskih kuhinjah, v katerih ga uporabljajo za odišavljanje enolončnic, karijev, riževih jedi in zelenjave. Brez njega ni garam masale, baharata, ras el hanouta in šrilanških karijev v prahu. V Indiji ga uporabljajo v kulfijih, riževih pudingih in čajih, na Bližnjem vzhodu pa za oplemenitenje kave. V Evropi ga največ uporabljajo Skandinavci, ki ga poznajo že od vikinških časov. Z njim začinjajo kruh, pikantne kolače, piškote in vroče pijače. Dobro se dopolnjuje s cimetom, čilijem, z ingverjem, jogurtom, s kavo, klinčki, koriandrovimi semeni, kumino, kuminom, papriko, poprom in žafranom.
SESTAVINE:
Kardamom*. *Iz nadzorovane ekološke pridelave; nadzorno mesto: AT-BIO-301. Kmetijstvo izven EU. Država porekla: Gvatemala.